Connect with us

WTA Tour

Tennis With A Romanian Accent — On Simona Halep

Tennis Accent Staff

Published

on

Susan Mullane - USA TODAY Sports

This is a Romanian translation of a TWAA piece on Simona Halep earlier this autumn.

Ramona Toderas, whom you can find on Twitter here, translated the piece for our Romanian readers.

*

Simona Halep – cea mai importantă jucătoare din 2018

Dacă Caroline Wozniacki ar fi câștigat Turneul Campioanelor, ea ar fi putut fi desemnată jucătoarea WTA a anului 2018. Naomi Osaka și Aryna Sabalenka au fost două dintre cele mai remarcabile staruri ale sezonului, două jucătoare tinere care și-au pus amprenta pe circuitul WTA. Cu toate acestea, dacă ar exista un titlu de Cea Mai Importantă Jucătoare a anului în WTA, acesta ar putea aparține doar unei singure jucătoare: Simona Halep.

Angelique Kerber a câștigat cel de-al treilea titlu de Mare Șlam al carierei – depășindu-le pe Victoria Azarenka și pe Li Na – după ce a câștigat primul ei titlu la Wimbledon. Într-un context mai larg din istoria tenisului, nemțoaica a făcut un sezon 2018 memorabil, unul încărcat cu o semnificație istorică puternică. Nu este ca și cum jucătoarele menționate mai sus nu au făcut lucruri importante în 2018 … dar anul lui Halep a fost mai mare.

Nu, nu a fost vorba atât de mult de abilitatea de a-și asigura poziția de număr 1 în clasamentul WTA la sfârșitul anului pentru a doua oară consecutiv, deși este și acest lucru unul mare în sine.

Nu a fost vorba doar de câștigarea primului ei titlu de Mare Șlam la Roland Garros, unde a fost atât de aproape de câștig de două ori în anii precedenți.

Nu a fost vorba doar de abilitatea de a ajunge în semifinale în 8 din primele 12 turnee ale anului și în sferturile de finală la 10 din 12 turnee, înainte ca accidentările să îi pună capăt prematur sezonului asiatic.

Nu a fost numai faptul că Halep a jucat în cele mai bune și mai memorabile meciuri ale anului – fie în semifinala de la Australian Open împotriva lui Kerber, fie în finala AO împotriva lui Wozniacki, fie împotriva lui Sloane Stephens în finala de la Montreal.

Nu a fost doar acest moment în care Halep a stat în fața fanilor săi români, într-o perioadă în care țara ei trece prin atâtea turbulențe politice și are nevoie de surse de inspirație pozitivă:

Nu a fost NICI MĂCAR unul din aceste lucruri izolate care a făcut ca anul lui Halep să fie atât de important. A fost tocmai faptul că 2018 combină toate aceste elemente într-un pachet profund semnificativ.

Halep a fost cea mai consistentă jucătoare din WTA (cu Kerber aproape), într-un an în care consecvența le-a evitat în mare parte pe cele mai bune jucătoare de tenis din lume.

Halep, alături de Serena Williams sunt singurele două jucătoare WTA care au jucat în două finale de Mare Șlam în acest an.

Realizările lui Halep, în special la Roland Garros, l-au dus pe antrenorul ei Darren Cahill la un nivel superior al excelenței în tenis. Omul care a antrenat superstarurile din ATP, cum ar fi Andre Agassi și Lleyton Hewitt, poate acum să spună că a condus una dintre cele mai strălucitoare jucătoare ale WTA peste limitele proprii și a consacrat-o în panteonul campionilor mari. Acesta este de asemenea un aspect istoric rezonant al sezonului lui Halep din 2018.

Halep a avut toate aceste realizări în 2018 după o performanță mai puțin impunătoare la Turneul Campioanelor din 2017. A fost ușor să ne îndoim de capacitatea lui Halep de a atinge în cele din urmă următorul nivel, deși a încheiat anul 2017 ca nr. 1 mondial. Jucătoarea care a învins-o pe Halep în finala de la Australian Open – Wozniacki – știe bine ce înseamnă să fii număr 1 mondial fără un titlu de mare șlam. Halep a reușit să câștige meciurile mari din 2018 numai după ce a făcut față suferinței unui atlet care a fost oprit de fiecare dată în momentele uriașe ale carierei.

Elena Dementieva nu a câștigat niciodată un șlam ca jucătoare de simplu. Dinara Safina nu a ajuns de asemenea niciodată în această situație. Nici Helena Sukova, care a fost inclusă în International Tennis Hall of Fame la începutul acestui an datorită performanțelor sale la dublu.

Anul 2018 pentru Simona a adus gustul dulce al nectarului pe care numai un titlu de Mare Șlam îl poate oferi. Victoria lui Wozniacki a fost, de asemenea, un moment cathartic și important. Primul titlu de Mare Șlam câștigat de Osaka ar putea deveni important în contextul tenisului japonez și ar putea deveni și mai important dacă cariera lui Osaka va decola, așa cum mulți se așteaptă să se întâmple.

Pentru moment, însă, în lumea în care trăim, capacitatea Simonei de a da României o lumină de speranță în mijlocul tuturor dificultăților este ceva care are o rezonanță și o putere unică. S-au spus multe despre incapacitatea și / sau refuzul lui Halep de a vorbi împotriva lui Ion Țiriac și a lui Ilie Năstase, două vestigii – să spunem cu blândețe – cu o viziune diferită asupra lumii.

Pe măsură ce închid acest articol, nu voi încerca să dezbat această problemă, adică să cântăresc dacă decizia Simonei de a aborda acest subiect este una înțeleaptă sau nu. Aceasta este o conversație diferită pentru o altă dată.

Ceea ce SIMT să spun cu încredere este că: Din cauza realizărilor lui Halep în 2018, aceasta se pune într-o poziție – în 15-20 de ani de acum, când discuția despre Țiriac și Năstase se va estompa – să fie următoarea voce de conducere în sportul românesc. Țiriac are 79 de ani, Năstase 72. În 15 ani nu vor mai fi în centrul mișcărilor de putere din cultura sportivă din România. Halep va avea o vârsta de 40 de ani.

Wozniacki, Osaka, Kerber – toate au făcut lucruri extrem de importante în circuitul WTA în 2018. Cu toate acestea, Simona Halep a construit un sezon care ar putea câștiga mult mai multă semnificație în contextul mai larg nu numai al istoriei tenisului sau al istoriei sportului, ci istoriei lumii.

După cum a spus un om pe nume Nadal: “Vom vedea, nu?”

The Tennis With An Accent staff produces roundtable articles and other articles with group input during the tennis season. Staff articles belong to the TWAA family of writers and contributors, as opposed to any individual commentator. Our staff produces roundtables every week of the tennis season, so that you will always know what the TWAA staff thinks about the important tennis topics of the times.

Advertisement

Trending